“Süt rám a napsugár, tengerszínű kék az ég…”

Amikor kijöttünk, szokatlan volt a nyári meleg, legalább 1 napig :) de egy kicsit sem hiányzik a hideg.

Semmi különös nincs egyébként az időjárásban, olyan, mint Magyarországon szokott lenni a nyár. Éjjel lehűl akár 20 fokig is a levegő, nappal pedig a legmelegebb eddig 39-40 fok körül volt (talán kétszer volt ilyen), de jellemzően inkább 30 fok körül van “csak”.

Volt olyan hét, amikor többet voltam mezítláb, mint tavaly egy paneles nyár alatt összesen. Cipő napokig nem volt rajtam. Pulcsi pedig még soha :) A munkahelyemen viszont sajnos elvárás a hosszú nadrág és a zárt cipő, nem mehetek rövid gatyában és papucsban.

Gyakorlatilag minden házban, középületben, buszon és autóban klíma van. Általában jól esik a hűvös, de sok helyen túlzásba viszik, és meg lehet fagyni. Suliban mindenki reszket és libabőrös például, de bankban, boltokban, sőt a buszon is sokszor lehet fázni.

Air conditioning

Sajnos a házunkba még nem lett beszerelve klíma, úgyhogy volt már párszor benn a lakásban is 32-33 fok – nem kell legalább külön elmenni szaunázni…

A helyiek mind a telet várják már, mert olyankor folyamatosan napsütés van és kb 20 fok napközben (reggel pedig akár 5-10 fokos hideg).

Mivel itt nincs nyári időszámítás, meglepően korán felkel a nap, és este 7 körül már sötét van. Queensland-et a napsütés államának hívják (Sunshine State), úgyhogy jól jön most a polarizált szemüveg :)

Queensland - Sunshine State

Eső nem sok van, de 1-1 zápor előfordul, és felhős idő is szokott lenni. Viszont mióta kinn vagyok már kétszer is volt olyan, hogy 2-3 napig szinte folyamatosan esett az eső, úgyhogy be lett pótolva a locsolás, egész szép zöld is még minden. A záporok és esők után nagyon párás tud lenni a levegő, érezhetőbben mint Magyarországon.

1-2 hónappal azelőtt, hogy kijöttünk, volt egy hatalmas jégeső, amit többen is emlegetnek azóta. A sulinkban például a nagy üveg ablakokat is kitörte és beázott minden, a parkolókban pedig sok tízezer autót megrongált. Martinovék karosszériás cégének sok munkája volt emiatt :)