English és Hunglish

Sejtettem, hogy lesz bajom az ausztrál angollal, de azt nem gondoltam, hogy lesznek emberek, akiket 4 hónap után sem értek…:D Persze nagyjából hozzászoktam már ehhez az akcentushoz + az ausztrál kifejezésekhez, de az amerikai vagy kanadai angolt még mindig felüdülés hallani, sokkal tisztább.

Egyébként egyáltalán nem egységes a kiejtés az ausztrálok között sem, hatalmas különbségek vannak, akár még családon belül, testvérek között is.

Amikor kettesben beszélgetek valakivel, akkor általában nincs gond, de pl a céges ebédek nagyon-nagyon nehezek, amikor egyszerre többen, félig tele szájjal, gyorsan és sok szlenggel beszélnek, általában olyan témákról, amiről amúgy sem tudok sokat. Van egy kollégám, akit még kettesben is nagyon nehéz érteni, és a múltkor sikerült együtt mennem vele a buszon, ahol a végén már azt se nagyon értettem, amit én mondtam :D A megbeszélések és szakmai videók / előadások szerencsére könnyebben mennek, mert ott a téma ismerős és értek nagyjából mindent.

Még az első hetekben volt olyan, hogy bementem a Hungry Jack’s-be (itt ilyen néven fut a Burger King) és 1 menüt akartam venni és ott helyben megenni, de végül ehelyett kaptam 2 menüt elvitelre :DDD Egyszer pedig Red Rooster-ben rendeltünk Norbival, ahol szintén voltak kellemetlen pillanatok – előbb-utóbb csak fény derült arra, hogy olyan kérdésre válaszoltunk határozott igennel amit nem értettünk igazából :D

Az is vicces tud lenni, ahogy a külföldiek beszélnek, főleg a dél-amerikai és ázsiai népek tudnak csodálatos kiejtéseket produkálni. Munkahelyen egy argentin sráccal, suliban pedig egy olasz lánnyal beszélek legtöbbet, és gyakran kell agyalni, hogy vajon milyen szóra hasonlít leginkább, amit mondanak :D Mondjuk az angliai főnököm is egészen érdekesen ejt bizonyos hangokat…

Nem is beszélve a magyar származásúakról, akik angolul még nem, magyarul pedig már nem tudnak rendesen. Egyrészt aki már gyerekként is itt volt, annak általában van egy kis akcentusa, másrészt pedig a beszélgetésekben sokszor keveredik a két nyelv. Hallani néha olyan kifejezéseket, mint például kifigurálom (figure it out) vagy bejövetel (income) … :)